5 minuten

Productiviteit – Je huis op orde in 5 minuten per keer

Eefje Verhagen Succesvolle gewoontes Leave a Comment

Het is mijn droom om én een goedlopend bedrijf te hebben én een goedlopend huishouden te onderhouden terwijl ik genoeg vrije tijd heb om aan mijn allerliefsten en het allerleukste te besteden. I want it all! Herkenbaar?

Sinds vorig jaar ben ik met Jo Bendle, een internationale productiviteit coach, aan de slag gegaan. Samen met haar ben ik orde in mijn bedrijf aan het creëren. Dankzij een fijn systeem met maandelijkse doelen, simpele aanpassingen in de manier waarop ik werk en heel veel mindset werk begin ik nu te geloven dat ik het inderdaad mogelijk is om het allemaal te hebben.

Een paar weken geleden was ik met Jo in gesprek om mijn nieuwe werktijden (minder!) en werkschema te bespreken zodat ik meer tijd voor thuis heb en toch al mijn werk gedaan krijg. We planden vooral heel veel vaste blokken in met gefocuste werktijd. Tijdens deze blokken maak ik dan gebruik van de Pomodoro techniek, een systeem waarbij je steeds 25 minuten heel geconcentreerd werkt aan een vooraf bepaalde taak en daarna een 5 minuten ‘brainbreak’ houdt om vervolgens weer 25 minuten te werken enzovoorts. Een fantastische techniek die écht helpt om meer te doen in minder tijd en waar inmiddels al heel veel leden van de Stoute Schoenen Club  ook mee werken.

Ik vertelde aan Jo dat ik mijn 5 minuten tijd ook graag nuttig wil besteden en dat ik een lijst ging maken van dingen die ik dan zou kunnen doen. Zij gaf me nog de tip om er briefjes van te maken en die in een pot te doen zodat je er daar maar één van hoeft te pakken en het meteen uit kunt voeren. Je haalt op dat moment het beslismoment weg  zodat je hersenen meteen in actiestand komen. Je ogen lezen ‘twintig squads’ en je hoofd denkt ‘tuurlijk, dat doen we even’ en je knieën beginnen als vanzelf te buigen.

Terwijl ik me -met de minuut dat het gesprek vorderde-  steeds meer in controle begon te voelen over mijn werktijd en – indeling, realiseerde ik me ook dat ik thuis veel meer structuur kon gebruiken. Gelukkig wist ik precies wie ik daarvoor om hulp kon vragen. Een appje naar vriendin en collega Marjolein van de Personal Planner was zo gedaan et voilà: ik heb nu ook hulp om mijn persoonlijke planning op orde te krijgen, halleluja!

Ik besloot ook om mijn 5 minuten brainbreak tijd volledig in te zetten voor klusjes in huis. Snel pakte ik een pot en een stapel briefjes en begon allemaal klusjes op te schrijven die ik in 5 minuten voor elkaar kan krijgen. De pot kreeg een pontificaal plaatsje op mijn bureau en de eerstvolgende keer dat ik aan het werk was had ik niet alleen een berg werk verzet, maar óók een glimmende gootsteen, schuifdeuren met heldere ramen en 5 dingen weggegooid die ik toch niet meer gebruikte. Langzaam maar zeker begon ik verandering te zien (kleine stapjes zijn ook stapjes) en realiseerde ik me ook op andere ‘loze’ momenten dat ik best een klusje uit de pot kon pakken. Ik kreeg veel meer gedaan dan ik voor mogelijk had gehouden en dat deelde ik met de leden van de Stoute Schoenen Club.

De reacties waren overweldigend en her en der doken er foto’s op in de Facebookgroep met eigen 5-minuten klusjes potten. Fantastisch om te zien hoe een idee binnen no-time door meer mensen opgepakt werd.

Aly van Project-3 was ook heel enthousiast en dacht, zoals het een echte creatief betaamt, nog verder en ontwikkelde het idee door tot een fantastisch ontwerp voor een DIY pot met een printable wikkel en prachtig vormgegeven briefjes waar je zelf klusjes op kunt schrijven. Ik voegde daar, samen met Marjolein, een lijst van kleine klusjes aan toe die Aly omgetoverd heeft tot een vel vol prachtige ‘ready to go’ briefjes. Het resultaat is een geweldig mooie printable die sinds deze week in de shop van Aly te koop is voor je eigen DIY ‘Getting things done’ 5 minuten klusjes pot. Zo kun je meteen zelf een start maken met deze simpele techniek en meer orde in huis aanbrengen in stapjes van 5 minuten per keer.

Ik ben heel benieuwd of jij het ook gaat proberen, laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *