wat wil je worden als je later groot bent?

Wat wil je worden als je later groot bent?

Eefje Verhagen Plannen en Ideeën en Dromen 1 Comment

Vorige week zat ik een hele dag met vijf fantastische vrouwen om de tafel. Ik was door Rosanne Raubun van het online programma ‘Design your Dream’ uitgenodigd om met een klein clubje deelnemers mee te denken over hun missie.

Voor mij draait een missie niet om de invulling van wat je doet (de hoe), maar om wat jij de wereld mee wil geven. Wat wil jij met jouw bijzondere kwaliteiten en jouw verhaal neerzetten? Aan de basis ligt de vraag:

Wat zou je doen als je geen rekening zou hoeven te houden met geld, tijd, meningen van anderen of de dingen die je nu doet. Wat zou je gaan doen als je kunt doen wat jij het allerliefste doet en het allerbeste kunt?

Het is gek dat we, naarmate we ouder worden, onze mogelijkheden steeds verder inperken. In de waan van de dag denken we vaak helemaal niet meer na over wat we het liefste zouden willen. Of we zien simpelweg de mogelijkheden niet om onze dromen waar te maken.

Als kind zien we dit nog wel. Mijn dochter van 6 vult steevast ‘prinses’ in bij de vraag ‘wat wil je later worden?’ in vriendenboekjes. Ze laat zich niet tegenhouden door de praktische bezwaren dat ze dan eerst een prins of prinses moet vinden die met haar wil trouwen. Dit is wat ze (nu) wil gaan doen in het leven en hoe ze daar komt ontdekt ze wel als het aan de orde is.

Er ligt nog een wereld voor je open als je jong bent is de gedachte. Maar ik vind dat er altijd een wereld voor je open ligt, als je het maar wil zien. Als mens en als ondernemer groei je dagelijks. Je leert nieuwe dingen en doet nieuwe ervaringen op. Je krijgt andere ideeën en verlangens.

Wat ook meetelt: je bent jouw bedrijf toch niet begonnen om werk te blijven doen dat je zelf niet zo leuk vind. Je mag, juist als je voor jezelf werkt, toch ook zelf bepalen hoe je de boel regelt en wanner je werkt. Waarom zou je dan niet mogen doen wat je het allerliefste doet en het allerbeste kunt.

Die droom –hoe eng hij ook is- heb je niet voor niks.

Uiteindelijk komt het op één vraag aan: Wat wil je worden als je later groot bent?

Comments 1

  1. Marij den Teuling

    Later als ik groot ben, word ik ook een ster… Ik herinner me dit liedje en wist dat ik dat ook voor mezelf wilde, maar hoe?
    Intussen weet ik dat ik de beste/beroemdste regisseur van Nederland wil worden.
    Ieks, wat eng als het op papier staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *